Marketing Praktikák - Profi marketing tanácsok ambiciózus cégeknek
Keszte Jolán - vezető tanácsadó

Keszte Jolán
vezető tanácsadó
"Marketing Oscar díjas"


Miben kellene leginkább marketing tanácsadó segítsége?
Versenytársaktól való megkülönböztetés (pozicionálás)

Piaci potenciál meghatározása

Üzenet kialakítása

Reklámeszköz választás; hirdetések ill. weboldal szövegének kialakítása

Egyéb


Szavazok

Miért létfontosságú a pozicionálás egy kkv-nak?

Pozicionálás: a sikeres cégépítés alapja

A jó pozicionálás, a megkülönböztetés kulcsfontosságú minden sikeres vállalkozáshoz. Enélkül bármelyikünk cége csak egy lesz a sok közül! Egyszerűen nem lesz miért hozzánk jönni! Ha nincs megfelelő pozicionálás, az azt is jelenti, hogy NEM mondjuk meg hitelesen, hogy mi miért vagyunk mások, mint a konkurenciánk. NEM is adunk indokot és magyarázatot lehetséges vásárlóinknak, hogy miért forduljanak a mi cégünkhöz, miért vegyék igénybe a mi szolgáltatásunkat vagy miért használják a mi termékünket. Ezek nélkül, pedig nem lehet eredményes és nyereséges egyetlen vállakozás sem.

Hogy miért fontos ez? Mert a fogyasztók mindig valamilyen felmerült igényük alapján keresnek megoldást "problémájukra". Ezért mennek boltba, keresnek ruhatisztítót, ülnek be egy vendéglőbe, söröznek a haverokkal, keresnek szakembert számítógépjükhöz vagy egyszerűen csak olvasnak. Természetesen ez az igény minden egyes ember számára nagyon sokféle lehet: szomjoltás, jó társaság, vonzó kinézet, tiszta ruha, könnyű elérhetőség, a baráti társaság jó megítélése, meghitt vacsora, szórakozás, jól menő cég, stb, stb.
Vásárlási döntésüket - ami döntés arról, hogy a MI termékünket, cégünket, szolgáltatásunkat egyáltalán figyelembe veszik-e választásuknál! - tehát az befolyásolja, hogy mit gondolnak RÓLUNK (termék, szolgáltatás, cég), hogyan ítélnek meg minket.

Egyáltalán az eszükbe jutunk? Ismernek minket? Azt hiszik rólunk, amit mi szeretnénk? Tényleg tudják, hogy mit tudunk? Ha igen, akkor elég vonzóak vagyunk a számukra? Biztos?! Meg tudnak különböztetni minket a konkurenseinktől? Értik és elhiszik azt, ami a hirdetéseinkben (kommunikációnkban) szerepel?

Az nem pozicionálás, hogy minőségiek vagyunk, hogy jobbak vagyunk vagy hogy jók az áraink. Ezt más is elmondhatja. Nekünk a MIÉRT-ekre kell tudnunk válaszolni. A mi jobb minőségünk miért lehet hasznosabb vevőinknek? Milyen előnyük származik a jobb minőségből vagy abból, ha hozzánk jönnek? Miért vagyunk mások, mint a konkurencia? Miért jöjjenek hozzánk?

Pozicionálással a vevőben kialakuló képet befolyásoljuk úgy, hogy cégünk, termékünk vagy szolgáltatásunk egyértelműen megkülönböztethető legyen és vonzó helyet foglaljon el célközönségünk érzékelésében.

Pozicionáláskor tehát azt fogalmazzuk meg, hogy mi mit szeretnénk, a lehetséges vevőink hogyan érzékeljék termékünket, szolgáltatásunkat, cégünket, hogyan gondoljanak ránk. Pozicionálás segítségével kommunikáljuk a célközönségünk felé a megkülönböztető "értékígérete(ke)t", az előnyöket bemutatva a versenytársakkal szemben. És ezen ígéreteknek kell értékesnek, vonzónak és hitelesnek lennie a célpiacunk számára, mert ez ösztönzi leendő fogyasztóinkat arra, hogy - egy adott igény felmerülése esetében - mi jussunk az eszükbe és a minket válasszanak.

Az így megfogalmazott és hiteles termék (szolgáltatás, cég) - előny a marketing stratégia és kommunikáció alapja. Enélkül nincs öszhang tevékenységünkben, nem lehet hatékony költésünk, nincs sikeres fejlesztés, nincs növekedés, nincs versenyelőny. Egyszerűen nem adunk okot arra, hogy a vevők minket válasszanak. Sőt, még csak nem is tudjuk eredményesen megszólítani őket. Ha nem találunk vonzó termékelőnyt, vonzó értékígéretet, akkor elveszünk a konkurenciaharcban. Persze ezeket azért tudni kell jól megfogalmazni is....és ezeket az üzeneteket el is kell juttatni vevőinkhez egy személyes találkozó esetén persze erről bővebben is tudnánk beszélni).

Mi lehet termékelőny, mi lehet megkülönböztető ígéret? Nagyon sok minden, amire valós igény van, amit a versenytársunk nem, vagy nem jól elégít ki, ami értéket jelent célközönségünknek. De ha találunk ilyet, akkor azt következetesen kell kommunikálnunk, következetesen fel kell használnunk szolgáltatásaink kialakításánál... hogy cégünkről tiszta, egységes kép alakuljon ki. És természetesen mindezt hihetően, hitelesen kell szolgálnia a cég egyéb területeinek üzletpolitikájánál is.

Sikeres cégeknél a pozicionálás az, ami vezeti a marketing stratégiát, fejleszti a "márkaemlékezetet", segíti a fókuszálást, hozzájárul a cég (vagy a cég másik termékének) hitelességéhez és vezetheti az esetleges fejlesztéseket.

A pozicionálás segíti hatékonnyá tenni költésünket is. A fókuszálás, az azonosító és megkülönböztető jegyek következetes használata, bizonyos szimbólumok, látványelemek kisajátítása folyamatosan erősíti a "márkaemlékezetet", s ezzel termékünk, cégünk beazonosíthatóságát (ebben segít az előbb említett "egységes kép"). Ha ezeket átgondoljuk, megtaláljuk a mondanivalót és ezeket jól és következetesen alkalmazzuk minden tevékenységünk során, akkor a fogyasztók tudni fogják, mire való cégünk, milyen előnyöket várhatnak el tőlünk, hogyan segítjük őket problémájuk megoldásában.

Felkeltette érdeklődését? Bátran küldje tovább barátjának, ismerősének. A gyakorlatias marketing tanácsok hatékonyan járulhatnak hozzá az ő cége üzleti sikeréhez is.

Az Ön személyes ajánlója:

Az Ön neve:

Ismerőse neve:

Ismerőse e-mail címe:

Az Ön üzenete:

Az itt megadott adatokat nem használjuk fel semmi más célra, csak a címzetteknek küldjük el. Az adatok pontos megadására az Ön érdekében van szükség, hogy a címzett NE kéretlen reklámként kezelje a levelét, és emiatt olvasás nélkül törölje.

Egyeztessen velem Ön is időpontot!

Szeretnék javítani marketingünkön...

A marketing minden cég számára alapvető eszköz, ezt felismerve sok könyvet, tanulmányt olvastam, hogy cégemnél hatékonyan
alkalmazzam. Keszténé Kiss Jolán tanácsai, praktikái érthetővé tették a téma alapjait, hamarosan megbíztuk Őt marketing stratégiánk kidolgozásával, mely képzeletünket felülmúló eredményeket hozott és hoz még ma is.

Kolozsi István
fps ügynökség


Tudtuk, hogy kinek szánjuk az új weboldalunkat, és azt is, hogy mit szeretnénk elérni... de nem tudtuk azt, hogy a célunkat hogyan valósítsuk meg. Joli ebben segített nekünk.Honlapunk jelentősebb átalakítása előtt webfejlesztő partnerünk tanácsára olvastam bele
a MarketingPraktikák honlapba. Az oldal tanulmányozása után személyes találkozó keretében sikerült Jolánnal átgondolni a marketing stratégiánkat. Az együttműködésnek köszönhetően kölcsönösen tudjuk a magunk szakterületén segíteni egymást. Az idő igazolta: érdemes volt anno benézni a MarketingPraktikák.hu-ra. Köszönjük!

Koleszár Péter
www.domainabc.hu


Önnek is van kérdése, javaslata?

Írja meg véleményét:
  • Miről szeretne többet olvasni?
  • Milyen új témát elemezzünk?

info@marketingpraktikak.hu | Adatvédelem | Copyright | fps webügynökség
X

Profitáljon Ön is a marketingből most még DÍJTALANUL!

Bizonyítottan működő tanácsok feliratkozáskor.

A feliratkozást követően azonnal letöltheti a Marketing 10+1 Alapszabályát.

Feliratkozom Ne várjon addig, míg a konkurencia kezdi el használni!